08.09.2022.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Поштовани ученици, родитељи, колегинице и колеге из Земунске гимназије и Академске заједнице Србије,

Имам потребу да вам се свима обратим како бих разјаснио један веома немио догађај, у ствари неспоразум који се догодио у току прошле недеље.

На друштвеним мрежама се појавила информација да ће се на иницијативу неколико професора Земунске гимназије реализовати меморијални дани, као сећање на нажалост преминулог професора филозофије у Земунској гимназији, под називом „Сретенови дани“.

Идеја прелепа, да у институцији која постоји 164 године, буде једна оваква активност и једно овакво сећање. Приликом договарања око реализације ове идеје у разговорима је учествовала и издавачка кућа „Пешић и синови“, која је сарађивала са покојним професором. Дефинисали смо термин и назив сусрета. Нажалост, нису јасно дефинисани садржаји који ће бити у оквиру ових дана. Пошто је био први састанак, договорено је да ће у наредним данима бити прецизирано како ће изгледати „Сретенови дани“ и шта ће се дешавати у оквиру њих. Све ово је требало да уђе у нов годишњи програм рада Земунске гимназије за школску 2022/2023 годину, који је ових дана у изради.

На жалост свих учесника, дошло је до најаве сусрета преко друштвених мрежа и то да ће ученицима и широј јавности бити презентована „прећутана историја“.

Морам се апсолутно оградити као директор установе са великом традицијом која се преко век ипо залаже и бори за право презентовање науке, од оваквих најава, јер професор Сретен Стојановић није предавао историју, већ филозофију. Такође, покојни професор Стојановић се у својим предавањима стриктно придржавао наставног плана и програма предвиђеног за наставни предмет филозофија.

Овим путем желим да се оградим од свих који су моју добру вољу да обележимо рад једног дивног професора и човека, злоупотребили и одвели причу у тотално другом правцу. Ни ја, ни Земунска гимназија као установа, нити су, нити ће икада подржати било какав облик псеудонауке, а посебно нећу дозволити да се такви садржаји презентују ученицима Земунске гимназије, нарочито не под сводовима овог здања. Стога наглашавам да никакве сарадње са поменутом издавачком кућом неће бити.

У нади да је стављена тачка на овај немио догађај и да се нешто слично никада неће поновити,

срдачно вас поздрављам.

Директор Земунске гимназије

Милош Бјелановић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Вилим Меснер (1904-1988.) - Вилика (како смо га из љубави звали), предавао је у нашем заводу географију и био један од најпопуларнијих професора у Земунској гимназији. Меснер је био и најбољи организатор екскурзија за наставнике и ученике. Његова највећа љубав (још од детињства) била је атлетика. Био је творац атлетског клуба у Земуну и осам година био државни рекордер у бацању копља; првак државе и Балкана и учесник олимпијских игара у Амстердаму и Лос Анђелесу.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.