Угледни час

PRETRAGA
Поделите ову страну:

На клик од тебе

26.12.2023.

тема: Угледни час: "Примена хемије у Првом светском рату" - огледно-угледни час историје и хемије 26.12.2023.

У лабораторији Земунске гимназије 26.12.2023. године, одржан је огледно-угледни час историје и хемије, на тему „Примена хемије у Првом светском рату“.

Ученици одељења 3-11, смер специјално надарених за физику, су заједно са професорком историје Љиљаном Раковић, и професорком хемије Јованом Загорац, организовали изузетно поучно и интересантно предавање. Професорке су нагласиле како се резултати сваке научне дисциплине могу применити у добре и лоше сврхе, а овај час је то и доказао.

Добро упознати са током Великог рата,уз пратећу презентацију и експерименте ученици су спојили две науке у једно и спровели нас кроз постепени развој и значај који су хемијска открића имала у ово историјско доба.

Присутни су са огромном пажњом слушали о анализама које су извршили др Сима Лозанић, први ректор у историји Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, хемичар који је изучавао експлозиве и састав пијаћих вода, а ондахемичар ифорензичардр Рудолф Арчибалд Рајс, који се,поред осталог, нарочито истакао радом на истраживању ратних злочина над српским народом.

Такође, са хемијске стране чули смо и сазнали много тога о самом постанку и хемијском саставу барута, као најстаријег експлозива, а потом и динамиту и ТНТ-у. Током читавог часа ученици су изводили хемијске експерименте или демонстрирали хемијске препарате и материјале.

Неизоставни су били и такозвани „дум дум меци“,препознатљиви по својој разорности и експлозији која се шири приликом ударца у мету.Они су забрањени за употребу Хашком конвенцијом, али их је аустроугарска војска користила у Србији 1914. што је темељно истражио и документовао др Рајс.

Потом је уследила прича о бојним отровима, првом оружју за масовно уништење, чија је примена имала широку распрострањеност у време Првог светког рата.

Страшно је било само чути и помислити на то колико је живота однело гушење изазвано овим материјама, које су заправо први пут употребљенеаприла1915. у бици код Ипра, а као кључни издваја се хлор, којег смо имали прилику и да видимо уживо.

Поред свог утицаја на ратишту, хемија је примену имала и у медицини. Наиме, у време Великог рата Србијом се ширила и заразна болест, тифус.

Загађени услови, контаминирани аустроугарски заробљеници само су неки од узрочника јако брзог ширења овог запаљења, које се преносила уз помоћ човечјих белих ваши.

Тим пре, билаје неопходна детаљна дезинфекција и стерилизација, колико су услови то дозвољавали.У том процесу, своје место је пронашло „Српско буре“, импровизовани аутоклав, односно „Пећ за дезинфекцију“, чиме је страшна епидемија коначно заустављена.

На самом крају, чули смо задивљујуће податке о томе како су се све лекари и медицинско особље сналазили у ратним условима, како би војсци и цивилима пружили неопходну помоћ.

Употеба анестетика, била је од изузетног значаја за ратну хирургију, али не би била могућа без етра и хлороформа.

Напослетку аналгетици, и као главни представник издвојио се морфин.

За крај, још једном бих хтела да напоменем да је било велико задовољство подржати труд који је уложен у овај пројекат, и све похвале за ученике коју су дали све од себе да се представе у најбољем светлу.

Теодора Радуловић, ученица одељења 3-7

19.6.2023.

тема: Угледни час: Пројектна настава историје

Током школске 2022/23. године наставница историје Љиљана Раковић је у другом разреду испланирала пројектну наставу за сва одељења друштвено-језичког и природно-математичког смера. Реализација пројекта на тему „Држава и институције, Друштвени и привредни односи и Култура и свакодневни живот у средњем и новом веку“ трајала је од краја децембра 2022. до јуна 2023. Пројектна настава је предвиђала систематизацију градива о развоју државе, друштва и културе током средњег и новог века. У свим одељењима ученици су били подељени у три групе, а свака од њих је обрађивала једну од задатих тема.

На следећем линку можете погледати један од реализованих часова за који смо добили одобрење родитеља за јавно приказивање.

Реализација часа друге групе одељења 2/9 која је обрађивала тему Друштвени и привредни односи 07.06.2023:

15.4.2019.

тема: Угледни час: Нови изазови - CRISPR/Cas 9 метода

У уторак, 9. априла 2019. године, одржан је угледни час под називом НОВИ ИЗАЗОВИ: CRISPR/Cas 9 МЕТОДА. У организацији и одржавању часу су учествовали ученици одељења 4-11, 4-7 и 2-11, као и професор биологије Биљана Јаковљевић и професори енглеског језика Марија Нешовић и Дејан Тмушић. Циљ оваквог часа је био да се ученици упознају са најновијим достигнућима из области генетског инжињеринга, као и са вокабуларом енглеског језика који се користи у овој области, те продискутују о моралним аспектима конкретне методе.

У тематику нас је увела професор биологије Биљана Јаковљевић кратким излагањем о овом методу генетског инжињеринга. После уводног излагања, ученик одељења 4-11 Вељко Здјелар нас је, на савршеном енглеском језику, кроз Power Point презентацију до детаља упознао са CRISPR/Cas9 методом. Он се потрудио да презентација изгледа тако да чак и они који не знају о чему се ради без проблема могу да схвате и касније се укључе у дискусију. Будући да је ову тему изабрао за израду матурског рада, ова презентација и час су му послужили као добра смерница за наставак рада.

У завршном делу часа се развила дебата о добрим и лошим странама овог метода, као и о моралним дилемама које га прате – ко ће моћи да приушти ову методу? Да ли неко може себи да да за право да се игра Бога и уређује изглед својих наследника? Да ли треба почети истраживања на људским ембрионима или је прерано за то? Час је завршен кратком анимацијом у којој је на једноставан начин објашњено како ова метода функционише.

Поред предметних професора који су учестовали у организацији часа, часу је присуствовала и одељењски старешина одељења 4-11 Биљана Стојчић, професор физике.

Биљана Јаковљевић,
Марија Нешовић,
Дејан Тмушић

Презентацију можете погледати овде.

26.12.2018.

тема: Огледни час - Јесењи празници

У петак, 7. децембра 2018. године, одржан је огледни час под називом ЈЕСЕЊИ ПРАЗНИЦИ. У организацији и одржавању часа су учествовали ученици одељење 4-4, 3-11 и 2-11, као и професор социологије Зорица Перовић, немачког језика Јелена Манојловић, верске наставе ђакон Дарко Радовановић и професори енглеског језика Марија Нешовић и Дејан Тмушић.

Циљ оваквог часа је био да се ученици упознају са различитим културама и различитим празницима и обичајима који их прате као и са социолошким аспектом празника.

Час је започео излагањем ученика одељења 3-11 које се односило на социолошки аспект празника, пореклом појма, врстама празницима, законским регулативама које регулишу ову област. Своје излагање су завршили презентовањем резултата кратког истраживања у којем су обрадили навике професора и ученика школе везаним за празновање.

Час је настављен излагањем ученица одељења 4-4 које су нам кроз интересантан наступ, маске и занимљиву Power Point презентацију, на енглеском језику приближиле Ноћ вештица, презник који се прославља у Северној Америци.

Наставили смо са немачким празницима. Кроз занимљив скеч, односно интервју са познатим личностима из немачког јавног живота, ученице 4-4 су упознале присутне са празницима који се у јесењем периоду прослављају у Немачкој. Наравно, интервју је вођен на немачком језику, док је једна од учесница присутнима преводила питања и одговоре учесника.

Надовезали су се ученици 2-11 који су нам на занимљив начин представили празник Дан захвалности који се прославља у Америци. Они су као једна америчка породица, уз занимљиву Power Point презентацију, присутне упознали са пореклом, обичајима и начином прослављања овог празника.

За крај, ученици одељења 2-8 су нам показали празник који се једино прославља у Србији, Крсну славу. Кроз занимљиву презентацију показали су нам обичаје везане за прослављање славе, сечење славског колача и освећење славског жита.

Часу су присуствовали педагог школе Биљана Грујовић, помоћник директора Теодора Толева Витомир и колеге професор биологије Биљана Јаковљевић, музичке културе Анђа Лазовић, математике Мирјана Благојевић и енглеског језика Љупка Јаћимовић.

У завршном делу часу, присутни су уз чај и колачиће дискутовали о празницима који су им представљени, размењивали искуства, коментарисали активности на часу али и разговарали о новим занимљивим идејама за даљу сарадњу.

Зорица Перовић,
Јелена Манојловић,
Дарко Радовановић,
Марија Нешовић,
Дејан Тмушић.

01.06.2018.

тема: "Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам)"
разред: I11

У оквиру десеминације пројекта Еразмус плус, 1 јуна 2018 године одржан је угледни час под називом Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам).

Час је одржан у одељењу I11 Земунске гимназије, одељењу ученика са посебним способностима за физику.

Циљ часа је био да се представе лик и дело једног од најпознатијих светских писаца Вилијема Шекспира. Ученици су користећи средства која су им била на располагању, кроз час који је био подељен у неколико сегмената, приказали значај Шекспировог стваралаштва и његов утицај на свет, како онај тога доба, тако и на овај данашњи.

Остварена је богата мултидисциплинарна спрега између не само градива енглеског језика и српског језика и књижевности, већ и корелација са физиком, рачунарством и информатиком, историјом и географијом на један посебан начин. Ученици су показали завидан степен самосталности у раду, истраживачким поступцима, креативној надоградњи и вештом повезивању и примени наученог градива у новој наставној ситуацији.

Час је био подељен у пет целина. Прва се односила на представљање Шекспировог детињства и школовања, друга на викторијанско позориште и Шекспиров утицај на његово стварање и развој.Трећа целина је била посвећена Шекспировој поезији са посебним акцентом на сонете, док је у четвртом делу акценат био на коришћењу мотива из Шекспировог дела у различитим типовима уметничких дела, позоришту, филму, опери, сликарству ...

Последњи део часа био је посвећен утицају Шекспира на енглески језик, књижевност, астрономију... Представљене су нам и најпознатије, ванвременске, мисли овог аутора.

Ученици Душан Вуксановић и Душан Алајбег су нам представили своју драму у 8 чинова са темом Ромео и Јулија, која представља њихово виђење љубави чланова две зараћене породице (у њиховој драми припадника два зараћена народа у Босни 2001 године).

За крај смо погледали краткометражни анимирани филм који нам је на шаљив начин показао како би живот изгледао за Ромеа и Јулију да су наставили заједнички живот. Вођени смерницама и упутствима својих ментора професора српског језика и књижевности др Вукосаве Живковић и мр Валентине Вукмировић Стефановић као и професора енглеског језика Дејана Тмушића, ученици одељења I11 су у потпуности одговорили захтевима изазова стављеног пред њих и приредили нам угођај који ћемо дуго памтити и препричавати.

Детаљан садржај овог угледног часа биће објављен у еминентним методичким часописима у земљи и иностранству.

The golden age is before us, not behind us.

– William Shakespeare

др Вукосава Живковић

Дејан Тмушић

11.05.2016.

тема: "Час у кући Лазе Лазаревића"
разред: I11
професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Ученици II5 посетили су 6. маја кућу у којој је последње године живота провео писац и лекар Лаза К Лазаревић. Кућа је под заштитом Завода за споменике, а у њој се данас налази одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај".

Ђаци су могли чути о архитектонским карактеристикама овог здања, о томе како је ентеријер изгледао у време када је Лаза Лазаревић ту живео и радио као лекар. Сазнали су више о биографији и књижевном раду писца, а посебну пажњу посветили смо разговору о мотивима у његовој приповеци "Ветар".

Посета је била начин да обележимо 165 година од рођења и 125 година од смрти једног од најистакнутијих приповедача српске књижевности.

7.12.2015.

тема:"Надреализам у Библиотеци града Београда"
предмет: Српски језик и књижевност
разред: IV професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

У сарадњи са одељењем за децу и омладину Библиотеке града Београда и библиотекарком Биљаном Петровић ученици четврте године ( 4/6, 4/4 и 4/2) имали су 7, 8. и 11. децембра час посвећен надреализму.

На почетку смо се подсетили надреализма као уметничког покрета и упознали са литерарним и ликовним радовима београдских надреалиста, а затим смо откривали утицаје надреализма у српској поезији после Другог светског рата.

,

Ученици су учествовали у надреалистичком експерименту заједничког прављења колажа и колективном стварању аутоматског текста.

, ,,

Причу о надреализму заокружили смо трејлерима из савремених филмова на које је надреализам имао значајан утицај и разговором о томе колико је овај покрет инспиративан и присутан у популарној култури данас.

Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Професор Коста Карамата (1862-1920.) службовао је у Земунској гимназији и родоначелник је земунских математичара које је одгајила наша школа.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.