Угледни час

PRETRAGA
Поделите ову страну:

На клик од тебе

11.05.2016.

тема: "Час у кући Лазе Лазаревића"
предмет: Српски језик и књижевност
разред: II5
професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Ученици II5 посетили су 6. маја кућу у којој је последње године живота провео писац и лекар Лаза К Лазаревић. Кућа је под заштитом Завода за споменике, а у њој се данас налази одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај".

Ђаци су могли чути о архитектонским карактеристикама овог здања, о томе како је ентеријер изгледао у време када је Лаза Лазаревић ту живео и радио као лекар. Сазнали су више о биографији и књижевном раду писца, а посебну пажњу посветили смо разговору о мотивима у његовој приповеци "Ветар".

Посета је била начин да обележимо 165 година од рођења и 125 година од смрти једног од најистакнутијих приповедача српске књижевности.

7.12.2015.

тема:"Надреализам у Библиотеци града Београда"
предмет: Српски језик и књижевност
разред: IV професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

У сарадњи са одељењем за децу и омладину Библиотеке града Београда и библиотекарком Биљаном Петровић ученици четврте године ( 4/6, 4/4 и 4/2) имали су 7, 8. и 11. децембра час посвећен надреализму.

На почетку смо се подсетили надреализма као уметничког покрета и упознали са литерарним и ликовним радовима београдских надреалиста, а затим смо откривали утицаје надреализма у српској поезији после Другог светског рата.

,

Ученици су учествовали у надреалистичком експерименту заједничког прављења колажа и колективном стварању аутоматског текста.

, ,,

Причу о надреализму заокружили смо трејлерима из савремених филмова на које је надреализам имао значајан утицај и разговором о томе колико је овај покрет инспиративан и присутан у популарној култури данас.

Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Као и увек, лепо се осећам на месту где се успомене и стварност за мене укрштају. Са овом књигом осећам чак већу одговорност према ученицима и читању, али и изазов да управо ученицима понудим више. Већ сада се редујем новом сусрету!” (Давид Албахари, 10.11.1998.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.