Угледни час

PRETRAGA
Поделите ову страну:

На клик од тебе

15.4.2019.

тема: Угледни час: Нови изазови - CRISPR/Cas 9 метода

У уторак, 9. априла 2019. године, одржан је угледни час под називом НОВИ ИЗАЗОВИ: CRISPR/Cas 9 МЕТОДА. У организацији и одржавању часу су учествовали ученици одељења 4-11, 4-7 и 2-11, као и професор биологије Биљана Јаковљевић и професори енглеског језика Марија Нешовић и Дејан Тмушић. Циљ оваквог часа је био да се ученици упознају са најновијим достигнућима из области генетског инжињеринга, као и са вокабуларом енглеског језика који се користи у овој области, те продискутују о моралним аспектима конкретне методе.

У тематику нас је увела професор биологије Биљана Јаковљевић кратким излагањем о овом методу генетског инжињеринга. После уводног излагања, ученик одељења 4-11 Вељко Здјелар нас је, на савршеном енглеском језику, кроз Power Point презентацију до детаља упознао са CRISPR/Cas9 методом. Он се потрудио да презентација изгледа тако да чак и они који не знају о чему се ради без проблема могу да схвате и касније се укључе у дискусију. Будући да је ову тему изабрао за израду матурског рада, ова презентација и час су му послужили као добра смерница за наставак рада.

У завршном делу часа се развила дебата о добрим и лошим странама овог метода, као и о моралним дилемама које га прате – ко ће моћи да приушти ову методу? Да ли неко може себи да да за право да се игра Бога и уређује изглед својих наследника? Да ли треба почети истраживања на људским ембрионима или је прерано за то? Час је завршен кратком анимацијом у којој је на једноставан начин објашњено како ова метода функционише.

Поред предметних професора који су учестовали у организацији часа, часу је присуствовала и одељењски старешина одељења 4-11 Биљана Стојчић, професор физике.

Биљана Јаковљевић,
Марија Нешовић,
Дејан Тмушић

Презентацију можете погледати овде.

26.12.2018.

тема: Огледни час - Јесењи празници

У петак, 7. децембра 2018. године, одржан је огледни час под називом ЈЕСЕЊИ ПРАЗНИЦИ. У организацији и одржавању часа су учествовали ученици одељење 4-4, 3-11 и 2-11, као и професор социологије Зорица Перовић, немачког језика Јелена Манојловић, верске наставе ђакон Дарко Радовановић и професори енглеског језика Марија Нешовић и Дејан Тмушић.

Циљ оваквог часа је био да се ученици упознају са различитим културама и различитим празницима и обичајима који их прате као и са социолошким аспектом празника.

Час је започео излагањем ученика одељења 3-11 које се односило на социолошки аспект празника, пореклом појма, врстама празницима, законским регулативама које регулишу ову област. Своје излагање су завршили презентовањем резултата кратког истраживања у којем су обрадили навике професора и ученика школе везаним за празновање.

Час је настављен излагањем ученица одељења 4-4 које су нам кроз интересантан наступ, маске и занимљиву Power Point презентацију, на енглеском језику приближиле Ноћ вештица, презник који се прославља у Северној Америци.

Наставили смо са немачким празницима. Кроз занимљив скеч, односно интервју са познатим личностима из немачког јавног живота, ученице 4-4 су упознале присутне са празницима који се у јесењем периоду прослављају у Немачкој. Наравно, интервју је вођен на немачком језику, док је једна од учесница присутнима преводила питања и одговоре учесника.

Надовезали су се ученици 2-11 који су нам на занимљив начин представили празник Дан захвалности који се прославља у Америци. Они су као једна америчка породица, уз занимљиву Power Point презентацију, присутне упознали са пореклом, обичајима и начином прослављања овог празника.

За крај, ученици одељења 2-8 су нам показали празник који се једино прославља у Србији, Крсну славу. Кроз занимљиву презентацију показали су нам обичаје везане за прослављање славе, сечење славског колача и освећење славског жита.

Часу су присуствовали педагог школе Биљана Грујовић, помоћник директора Теодора Толева Витомир и колеге професор биологије Биљана Јаковљевић, музичке културе Анђа Лазовић, математике Мирјана Благојевић и енглеског језика Љупка Јаћимовић.

У завршном делу часу, присутни су уз чај и колачиће дискутовали о празницима који су им представљени, размењивали искуства, коментарисали активности на часу али и разговарали о новим занимљивим идејама за даљу сарадњу.

Зорица Перовић,
Јелена Манојловић,
Дарко Радовановић,
Марија Нешовић,
Дејан Тмушић.

01.06.2018.

тема: "Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам)"
разред: I11

У оквиру десеминације пројекта Еразмус плус, 1 јуна 2018 године одржан је угледни час под називом Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам).

Час је одржан у одељењу I11 Земунске гимназије, одељењу ученика са посебним способностима за физику.

Циљ часа је био да се представе лик и дело једног од најпознатијих светских писаца Вилијема Шекспира. Ученици су користећи средства која су им била на располагању, кроз час који је био подељен у неколико сегмената, приказали значај Шекспировог стваралаштва и његов утицај на свет, како онај тога доба, тако и на овај данашњи.

Остварена је богата мултидисциплинарна спрега између не само градива енглеског језика и српског језика и књижевности, већ и корелација са физиком, рачунарством и информатиком, историјом и географијом на један посебан начин. Ученици су показали завидан степен самосталности у раду, истраживачким поступцима, креативној надоградњи и вештом повезивању и примени наученог градива у новој наставној ситуацији.

Час је био подељен у пет целина. Прва се односила на представљање Шекспировог детињства и школовања, друга на викторијанско позориште и Шекспиров утицај на његово стварање и развој.Трећа целина је била посвећена Шекспировој поезији са посебним акцентом на сонете, док је у четвртом делу акценат био на коришћењу мотива из Шекспировог дела у различитим типовима уметничких дела, позоришту, филму, опери, сликарству ...

Последњи део часа био је посвећен утицају Шекспира на енглески језик, књижевност, астрономију... Представљене су нам и најпознатије, ванвременске, мисли овог аутора.

Ученици Душан Вуксановић и Душан Алајбег су нам представили своју драму у 8 чинова са темом Ромео и Јулија, која представља њихово виђење љубави чланова две зараћене породице (у њиховој драми припадника два зараћена народа у Босни 2001 године).

За крај смо погледали краткометражни анимирани филм који нам је на шаљив начин показао како би живот изгледао за Ромеа и Јулију да су наставили заједнички живот. Вођени смерницама и упутствима својих ментора професора српског језика и књижевности др Вукосаве Живковић и мр Валентине Вукмировић Стефановић као и професора енглеског језика Дејана Тмушића, ученици одељења I11 су у потпуности одговорили захтевима изазова стављеног пред њих и приредили нам угођај који ћемо дуго памтити и препричавати.

Детаљан садржај овог угледног часа биће објављен у еминентним методичким часописима у земљи и иностранству.

The golden age is before us, not behind us.

– William Shakespeare

др Вукосава Живковић

Дејан Тмушић

11.05.2016.

тема: "Час у кући Лазе Лазаревића"
разред: I11
професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Ученици II5 посетили су 6. маја кућу у којој је последње године живота провео писац и лекар Лаза К Лазаревић. Кућа је под заштитом Завода за споменике, а у њој се данас налази одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај".

Ђаци су могли чути о архитектонским карактеристикама овог здања, о томе како је ентеријер изгледао у време када је Лаза Лазаревић ту живео и радио као лекар. Сазнали су више о биографији и књижевном раду писца, а посебну пажњу посветили смо разговору о мотивима у његовој приповеци "Ветар".

Посета је била начин да обележимо 165 година од рођења и 125 година од смрти једног од најистакнутијих приповедача српске књижевности.

7.12.2015.

тема:"Надреализам у Библиотеци града Београда"
предмет: Српски језик и књижевност
разред: IV професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

У сарадњи са одељењем за децу и омладину Библиотеке града Београда и библиотекарком Биљаном Петровић ученици четврте године ( 4/6, 4/4 и 4/2) имали су 7, 8. и 11. децембра час посвећен надреализму.

На почетку смо се подсетили надреализма као уметничког покрета и упознали са литерарним и ликовним радовима београдских надреалиста, а затим смо откривали утицаје надреализма у српској поезији после Другог светског рата.

,

Ученици су учествовали у надреалистичком експерименту заједничког прављења колажа и колективном стварању аутоматског текста.

, ,,

Причу о надреализму заокружили смо трејлерима из савремених филмова на које је надреализам имао значајан утицај и разговором о томе колико је овај покрет инспиративан и присутан у популарној култури данас.

Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.