Угледни час

PRETRAGA
Поделите ову страну:

На клик од тебе

11.05.2016.

тема: "Час у кући Лазе Лазаревића"
предмет: Српски језик и књижевност
разред: II5
професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Ученици II5 посетили су 6. маја кућу у којој је последње године живота провео писац и лекар Лаза К Лазаревић. Кућа је под заштитом Завода за споменике, а у њој се данас налази одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај".

Ђаци су могли чути о архитектонским карактеристикама овог здања, о томе како је ентеријер изгледао у време када је Лаза Лазаревић ту живео и радио као лекар. Сазнали су више о биографији и књижевном раду писца, а посебну пажњу посветили смо разговору о мотивима у његовој приповеци "Ветар".

Посета је била начин да обележимо 165 година од рођења и 125 година од смрти једног од најистакнутијих приповедача српске књижевности.

7.12.2015.

тема:"Надреализам у Библиотеци града Београда"
предмет: Српски језик и књижевност
разред: IV професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

У сарадњи са одељењем за децу и омладину Библиотеке града Београда и библиотекарком Биљаном Петровић ученици четврте године ( 4/6, 4/4 и 4/2) имали су 7, 8. и 11. децембра час посвећен надреализму.

На почетку смо се подсетили надреализма као уметничког покрета и упознали са литерарним и ликовним радовима београдских надреалиста, а затим смо откривали утицаје надреализма у српској поезији после Другог светског рата.

,

Ученици су учествовали у надреалистичком експерименту заједничког прављења колажа и колективном стварању аутоматског текста.

, ,,

Причу о надреализму заокружили смо трејлерима из савремених филмова на које је надреализам имао значајан утицај и разговором о томе колико је овај покрет инспиративан и присутан у популарној култури данас.

Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.