Секција „Занимљива физика“

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Руководилац секције „Занимљива физика“: проф. Биљана Стојичић

Прочитајте план рада секције ФИЗИКЕ Земунске гимназије у школској 2016/2017. години!

Пројекат: Сејши у акваријуму

Ученица: Емилија Јовановић

ментор: Биљана Стојичић


Извештај са Смотри ученичких радова Алексинац 2017.

Пројекат "Милева Марић Ајнштајн - знаменита Српкиња"

Ученици Земунске гимназије, Емилија Јовановић, Милица Ђукић Спасојевић и Страхиња Перак су узели учешће у међународнм пројекту „МИЛЕВА МАРИЋ АЈНШТАЈН - ЗНАМЕНИТА СРПКИЊА“ и истраживали су живот и научни рад Милеве и Алберта Ајнштајн. Резултат тог истраживања су и њихови радови са којима су учествовали на поменутом конкурсу. Емилија Јовановић је освојила прву награду, а Милица Ђукић Спасојевић другу награду. Радове учесника можете преузети овде:

· Емилија Јовановић, Љубав и научни рад Алберта и Милеве Ајнштајн

· Милица Ђукић-Спасојевић , Научна знатижеља младих Алберта и Милеве Ајнштајн

· Страхиња Перак, Љубав и научни рад Алберта и Милеве Ајнштајн

Више о пројекту можете прочитати овде

XI смотра истраживачких радова - ОС "Руђер Бошковић"

Tрагајући за начинима на које је могуће померити мотивацију ученика са школске оцене, подстаћи радозналост у сваком ученику, открити истраживачки дух у сваком детету Образовни систем Руђер Бошковић је организовао XI смотру истраживачких радова ученика београдских основних школа и гимназија под називом: „Не веруј на реч, увери се сам“.

Ученици наше школе: Милена Павловић, Катарина Марковић и Денис Османовић из одељења 36, пријавили су у јануару ове године своје радове из области физике за XI смотру истраживачких радова. Ментори при изради радова су им биле Јелена Живановић и Биљана Стојичић. Сва три рада стручна комисија је одабрала за финалну смотру радова која је одржана 18.4.2015. године. Рад Дениса Османовића је посебно похваљен, као један од три најбоља.

Погледајте презентације радова наших ученика:

Електрична проводљивост графитних оловки - Денис Османовић

Како направити батерију од воћа и поврћа - Милена Павловић

Како ухватити енергију Сунца - Катарина Марковић

OГЛЕДИ:

Обновљиви извори енергије - Соларна енергија

Стефановска Христина ученица IV-10 се бавила соларном енергијом са посебним освртом на могућност њене примене на подручју нашег града. Она је прикупљала информације о соларној енергији и могућностима њене примене. У оквиру свог рада одабрала је врло једноставан начин да демонстрира снагу Сунца. На тераси школе је пратила степен загревања воде под дејством Сунца. Резултате је записивала на папиру залепљеном на врата терасе. Део својих резултата је искористила у свом матурском раду.

Електростатистика

Краиновић Марко ученик IV-9 се бавио једноставним огледима из електростатике. Огледе које је успео да уради извео је у одељењу II-10.

Статика и динамика флуида

Цвијовић Обрад ученик IV-6 се бавио огледима који демонстрирају законе у статици и динамици флуида. Део онога што је урадио је искористио за свој матурски рад. Посебно је занимљив рад који се односи на брзину истицања воде из славине и контракцију млаза. Поставио је потребна упутста за израчунавање брзине млаза на неколико славина у школи са идејом да се ученици заинтересују за ову тему.

Огледни час:

„Сунце: од инспирације за научно откриће до добијања енергије“

Стефановска Христина је са својим радом учествовала у огледном часу одржаном 08.06.2013. године у одељењу II-10. Тема је била „Сунце: од инспирације за научно откриће до добијања енергије“. Час су припремиле Сувачаров Милана професор српског језика и књижевности и Биљана Стојичић професор физике. Први део теме Сунце као инспирација за научно откриће је припремила Сувачаров Милана са ученицама III-6 , Гавриловић Татјана и Говедарица Злата. Ученице су говориле текст из Аутобиографије Николе Тесле о открићу обртног мотора. Наиме, идеју за овај мотор Тесла је добио у једној шетњи са пријатељем коме је рецитовао Гетеове стихове из Фауста. Стихови су се односили на Сунце. Ученице су те стихове говориле у оригиналу на немачком језику. Други део теме Сунце као извор енергије је обрадила Биљана Стојичић у са ученицом IV-10, Стефановски Христином. Ученица је презентовала свој матурски рад „Соларна енергија и могућности њене примене на територији нашег града“. Часу је присуствовала и професорка математике Маринковић Зорица. Час је снимљен и може се погледати:

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

„Од тренутка кад сам, вечерас, крочила у ову прелепу стару зграду... осетила сам да долазим у сусрет изузетној вечери... захваљујући младој и мање младој публици: пријатној, пажљивој, живој“ ( Светлана Велмар-Јанковић, 22.10.1996.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.