Историјско - документарна

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Овековечимо значајне тренутке

80 ГОДИНА ОД ЗАТВАРАЊА ЈЕВРЕЈСКОГ ЛОГОРА ЗЕМУН И ОТВАРАЊА ПРИХВАТНОГ ЛОГОРА ЗЕМУН, КОНЦЕНТРАЦИОНИХ ЛОГОРА НА СТАРОМ САЈМИШТУ У БЕОГРАДУ

У Свечаној сали Земунске гимназије 17. 05. 2022. године, одржано је сажето, али изузетно поучно предавање поводом 80. годишњице од затварања једног од најстрашнијих логора на просторима Републике Србије.

Нашу школу су посетили можда и најстручнији људи из ове области, те нам испричали о постојању, животу, жртвама и самом крају немачких концентрационих логора на Старом сајмишту или боље речено Јеврејског логора Земун, основаног децембра 1941, а затвореног 10. маја 1942. године и Прихватног логора Земун, који је постојао од 1942. до 1944. године.

Присетили смо се и других великих логора који су постојали током Другог, али и Првог светског рата.

Ученици и професори, помно су слушали сваку реч наших предавача.

Др Милан Кољанин, виши научни сарадник Института за савремену историју, је кроз кратку причу и презентоване фотографије, прошао кроз историјат ове тешке теме. Сазнали смо да је у Јеврејском логору страдало око 6 400 Јевреја, углавном жена и деце. Такође, да је кроз Прихватни логор Земун прошло око 32 000 људи, махом Срба, од којих је око 11 000 убијено.

Обратио нам се и господин Ненад Фогел, председник Јеврејске општине Земун. Упутио нас је у то како је и његова породица доживела трагедију, те да су сви, сем његовог оца, страдали у Јасеновцу. Као и да „коначно решење“ не значи да је нешто заиста готово.

Као доказ томе, говори чињеница да је за време предавања у првим редовима седео и господин Аврам Израел и секретар Јеврејске општине Земун Риа Бехерано, који су такође потомци преживелих Јевреја и чије су породице такође страдале у Јасеновцу. Парадоксално, иако се логор на сајмишту звао Јеврејски логор Земун, у њему није било Јевреја из Земуна. Жртве су биле из окупиране Србије и Београда, док су земунски Јевреји одвожени на најстрашније стратиште, логор Јасеновац у Независној држави Хрватској.

Задовољство је било саслушати и др Кринку Видаковић Петров, директорку Меморијалног центра „Старо сајмиште“, која је поделила са нама потресна породична сећања.

За сам крај обратио нам се господин Миодраг Капор, државни секретар из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Државни секретар је истакао како се управо вратио са комеморације из концентрационог логора Маутхаузен и нагласио како се ништа не заборавља, и да треба неговати културу сећања и спомен на жртве.

За целокупну организацију догађаја, и уводну реч, овог дивног предавања у знак сећања на страдања невиних људи, заслужна је професорка историје, Љиљана Раковић, као и професорке историје Јасмина Перишић и Јована Петровић.

Јеврејска општина Земун, донирала је школи и присутним ученицима своја издања: „Зборник радова учесника Конференције Јеврејски логор Земун и Прихватни логор Земун прошлост-садашњост-будућност“, као и књигу „Нестали у Холокаусту Земун-свака слика прича причу“, која говори о страдању Јевреја, и књигу „Праведници без медаље“, посвећену свим добрим људима из периода рата који су Јевреје током Холокауста штитили од сигурне смрти.

Могу рећи да је предавање било одлично, јако професионално осмишљено. Види се добро познавање теме гостујућих предавача и професора, уложени труд, а највише жеља, да се кроз другачији начин прикаже суштина јако тешке теме и то кроз речи најстручнијих из те области, на најблажи могући начин, примерен ученицима.

Не могу баш да кажем да сам у потпуности уживала, јер је било престрашно слушати о томе шта се некада чинило невиним људима само зато што припадају јеврејском, српском, ромском или неком другом народу; о животу, мукама, страдању, времену проведеном у логору и ужасном камиону смрти названом „душегупка“.

Једно је сигурно, да сам са предавања изашла богатија за важан део сазнања, културе, као и са лепим искуством више.

За крај, издвојила бих оно најбитније, што смо поред једне добре историјске лекције сазнали, а што ће нам сигурно значити. То је реченица да људе не везујемо за њихову националност и порекло.

У нади да су сви присутни стекли једно ново и драгоцено искуство, радујемо се неким новим сусретима и још једном захваљујемо на гостовању.

Теодора Радуловић, ученица одељења 1/7

Аутор фотографија је Југослав Ракита.

Линк са изложбе:

Сајмиште филм

НАЈАВА ЗА ПРОМОЦИЈУ КЊИГЕ ДР ЧЕДОМИЛЕ МАРИНКОВИЋ

ЗЕМУН (1717–1934)

Промоција ће се одржати у среду 20.04.2022. у 10:45 у Свечаној сали Земунске гимназије.

Нова књига у едицији Овако се живело Креативног центра намењена је свима који желе да сазнају како се живело на подручју Земуна током двеста година историје. У том мултиетничком граду, поред Срба који су били најбројнији народ, живели су Немци, Грци, Цинцари, Јевреји, Хрвати и Чеси. Доносећи своје обичаје и бавећи се различитим пословима, становници су утицали на културно-историјски развој града и друштвене односе. Напредак се одвијао убрзано, па је по неким оценама с почетка XIX века Земун био најлепши и најбогатији град у пограничној области Хабзбуршке монархије.

Цео текст можете прочитати ОВДЕ.

ОДЈЕК ВРЕМЕНА ПРОШЛОГ

ДУГОМЕТРАЖНИ ИСТОРИЈСКО - ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ 1858 - 2008

Филм је резултат двогодишњег рада Историјско-документарне секције Земунске гимназије. Састављен је од делова интервјуа које смо током претходне године обавили са бившим и садашњим ученицима и професорима Земунске гимназије.

Позивница за премијеру

Основни подаци о филму

Медијска промоција филма

-Промоција филма на Б92

-Промоција филма на РТС-у

-Промоција филма на ТВ Студио Б

-Промоција филма у Жикиној шареници - РТС

Одјек времена прошлог

-Инсерти из филма Одјек времена прошлог

Ментор професор историје Љиљана Раковић.


Јелена, Игор и Милица


Марија, Марко, Игор, Марко и Дејан


Марија, Игор и Владимир


Грб историјске секције


Наша ХДД камера

Видео архива историјско - документарне секције

- ПОСЕТИЛИ СМО ВОЈНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ, 09.10.2015.
ВИДЕО

- ЧАС ФИЗИКЕ У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ, 07.06.2013.
ВИДЕО

- МММ - МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ, 22.05.2013.
ВИДЕО

- ЧАС ИСТОРИЈЕ "СВЕДОЦИ ИСТОРИЈЕ", 04.04.2013.
ВИДЕО

- ТРИБИНА ШКОЛА ЗА ДРУГОГ - УТИЦАЈ ПОПУЛАРНЕ КУЛТУРЕ НА СИСТЕМ ВРЕДНОСТИ КОД МЛАДИХ, БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ, 15.05.2012.
ВИДЕО

- ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ!..ОВО ЈЕ СРБИЈА!..СРБИЈА!
Театар Јоаким Вујић, Крагујевац, 05.04.2012.
ВИДЕО

- ГОШЋА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ - ЛУИЗ МИЛЕР, ПУБЛИЦИСТА ИЗ ЕДИНБУРГА 13.02.2012.
ВИДЕО

- СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2012 - ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ ХОДОЧАШЋЕ
Свечана сала Земунске гимназије, 27.01.2012.
ВИДЕО

- СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2012 - ФОЛКЛОРНА СЕКЦИЈА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ
Свечана сала Земунске гимназије, 27.01.2012.
ВИДЕО

- СВЕТОСАВСКИ БАЛ 2012
Гостовање директора Земунске гимназије Милоша Бјелановића на РТС-у у Жикиној шареници 28.01.2012. поводом најаве и промоције Светосавског бала
ВИДЕО

- ТРИБИНА ШКОЛА ЗА ДРУГОГ - САВРЕМЕНИ КОНЦЕПТ ТРАНСФУЗИОЛОШКЕ МЕДИЦИНЕ, прим. др сци. Весна Либек, др Андријана Кулић, др Ивана Симић и др Јелена Ђурђевић, 20.12.2011.
ВИДЕО

- ТРИБИНА ШКОЛА ЗА ДРУГОГ - РОКЕНРОЛ КАО ПУТ ДО ДРУГОГ, ЗОРАН КОСТИЋ ЦАНЕ, 29.11.2011.
Зоран Костић Цане, певач популарног rock 'n' roll бенда Партибрејкерси је говорио у оквиру трибине Школа за другог на тему Рокенрол као пут до другог.
ВИДЕО

- ТРИБИНА ШКОЛА ЗА ДРУГОГ - ИДЕНТИТЕТ И САМОЗАБОРАВ, ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ, ПСИХИЈАТАР, ПСИХОТЕРАПЕУТ, КЊИЖЕВНИК, АКАДЕМИК 01.11.2011.
ВИДЕО

- ТРИБИНА ШКОЛА ЗА ДРУГОГ - О ЗНАЧАЈУ МИЛАНСКОГ ЕДИКТА И МИСИОНАРСКОГ РАДА СВ. ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА ДАНАС, ПРОФ. ДР. РАДОВОЈ РАДИЋ 11.10.2011.
ВИДЕО

- ТРИБИНА ШКОЛА ЗА ДРУГОГ - ТРАДИЦИОНАЛНА И МОДЕРНА ШКОЛА, ПРОФ. ДР. РАДОВАН БИГОВИЋ 04.10.2011.
ВИДЕО

- БИТКА БЕНДОВА, ROADBLOCK 17.06.2011.
ВИДЕО

- ГОСТ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ - TONY PEREZ, 18.02.2011.
У петак, 18.02.2011. својим присуством и изузетном музиком почаствовао нас је Тонy Перез, јазз музичар и бивши ученик Земунске гимназије.
ВИДЕО

- СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2011 - ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ ОПСАДА ЦРКВЕ СВЕТОГ СПАСА
Свечана сала Земунске гимназије, 26.01.2011.
ВИДЕО

- ГОСТ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ - ДАВИД АЛБАХАРИ, 26.11.2010.
Давид Албахари, писац и преводилац који сада живи и ради у Канади, бивши ученик Земунске гимназије посетио нас је 26.11.2010.
ВИДЕО

- ГОСТ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ - МАТИЈА БЕЋКОВИЋ, 23.11.2010.
Господин Бећковић поделио је са нама стихове својих изабраних песама: "Ћераћемо се још" ; "Пут којег нема" ; "Кад дођеш у било који град" ; "Кад будем млађи" ...
ВИДЕО1ВИДЕО2

- ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ КУЋИ
Театар Јоаким Вујић, Крагујевац, 09.04.2011.
ВИДЕО

- ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ЗГ - КОШТАНА
Час корелације српског језика и књижевности и физичког васпитања, одељење III-6, 25.02.2011.
ВИДЕО

- СВЕТОСАВСКИ БАЛ 2011.
Свечана сала Земунске гимназије, 28.01.2011.
ВИДЕО

- ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ САН ЛЕТЊЕ НОЋИ
Театар Јоаким Вујић, Крагујевац 15.04.2010.
ВИДЕО

- ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ БРИЉАНТИН
Театар Јоаким Вујић, Крагујевац 14.04.2009 Представа БРИЉАНТИН је проглашена за најбољу представу 13. Позоришних сусрета ученика гимназија Србије у извођењу драмске секције Земунске гимназије.
ВИДЕО

- ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ ИЗЛАЗ ЈЕ НА ДРУГОЈ СТРАНИ
Позоришни сусрети гимназија Србије, Крагујевац 18.04.2008.
ВИДЕО

- ПЛЕМЕ МОЈЕ - ЊЕГОШ & ОЛИВЕРА КАТАРИНА
Горски вијенац, Петар Петровић Његош у интерпретацији Оливере Катарине
ВИДЕО

- ПУТЕВИ СВЕТОГ САВЕ
ВИДЕО

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Вилим Меснер (1904-1988.) - Вилика (како смо га из љубави звали), предавао је у нашем заводу географију и био један од најпопуларнијих професора у Земунској гимназији. Меснер је био и најбољи организатор екскурзија за наставнике и ученике. Његова највећа љубав (још од детињства) била је атлетика. Био је творац атлетског клуба у Земуну и осам година био државни рекордер у бацању копља; првак државе и Балкана и учесник олимпијских игара у Амстердаму и Лос Анђелесу.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.