Маратонска секција

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Јединствена у Србији

Земунска гимназија је у школској 2012/2013. години основала Маратонску секцију као прву, једину и јединствену секцију у целој Србији која је кроз школски систем понудила најприхватљивији и најраспрострањенији вид рекреативног бављења спортом а то је Маратон.

Прочитајте план рада Маратонске секције Земунске гимназије у школској 2016/2017. години!

Маратон је један од синонима за здрав живот и као такав има вишеструки значај. Поред знања које ученици треба да понесу на крају школовања, пружена је прилика да понесу и нешто вредно из области физичке културе и здравог начина живота. Нешто што ће им увек значити и што ће их пратити кроз цео живот. Искуство и знање које добију припремајући се за Маратон је незаменљиво и остаће им заувек. Упоредо са знањем о здравом начину живота и позитивним физичким ефектима, они ће пре свега добити самопоуздање а свој карактер ће изградити кроз упорност, фокус, планирање, жртвовање, самоконтролу, решавање проблема итд.

Маратонска секција Земунске гимназије је покренула пројекат "Матуранти маратонци" “ који има за циљ да промовише здрав живот из угла младих људи. У Србији која важи за спортску нацију, најнеактивнија је популација младих од 15 до 19 година. То је период када се одвајају врхунски (професионални) спортисти од оних који из многих разлога, не успевају да испрате такав систем селектовања. У недостатку понуде многи од њих престану да се баве било каквом физичком активношћу и дотадашњи активан живот полако замењују седентерне активности. У том тренутку млади се физички а и психички удаљавају од идеје здравог живота путем физичке активности, и препуштају се модерном начину живота где се на физичко вежбање мисли тек онда када им је здравље угрожено.

У складу са тим и циљ Маратонске секције је да се у пројекат укључи што већи број ученика из свих средњих школа Србије и да се кроз презентације, трибине, тренинге и такмичења шири идеологија здравог и активног начина живота.

Ученицима који су укључени у пројекат омогућени су тренинзи и такмичења током целе године и за време зимског и летњег распуста. Задаци који се стављају пред њих су полумаратон у прве три године школовања а у четвртој години када постану матуранти као круна њиховог залагања и цео маратон.

У првој години постојања Маратонска секција је забележила завидне резултате где су 34 њена члана истрчала полумаратон на "26. Београдском маратону". Секција је такође узела учешће на "6. Трон рођенданском полумаратону" на Палићу и "4. Ноћном маратону" у Новом Саду.

Захваљујући пројекту "Матуранти маратонци" успостављена је сарадња са "УНИЦЕФ"-ом, "Београдским маратоном", "Београдским тркачким клубом" и са још неколико организација и клубова који гаје исте вредности.

Маратонска секција активно сарађује са Историјско-документарном, Ликовном, Математичком и Рачунарском секцијом.

Чланови Маратонске секције се похваљују за изванредан рад и велики успех на пољу физичке културе али и на промовисању здравог и активног начина живота.

Ученици који су истрчали Београдски полумаратон (21,1 км) су:

1. Грубиша Тамара 2-2
2. Витошевић Јелена 2-10
3. Јовичић Тара 2-3
4. Савић Сара 2-3
5. Јерковић Сара 2-3
6. Марковић Марија 2-6
7. Секуловски Нина 2-3
8. Бјелановић Настасија 2-3
9. Живановић Ивана 2-3
10. Пешут Зорана 2-4
11. Марковић Јован 2-4
12. Драгошана Вања 2-4
13. Рашић Теодора 2-10
14. Милошевић Марија 2-7
15. Анђушић Невена 1-10
16. Зурковић Сунчица 1-
17. Ковачевић Филип 2-10
18. Јецић Владимир 1-
19. Кнежевић Лука 2-6
20. Арсов Стефан 2-3
21. Пипоски Филип 2-10
22. Спасић Лука 2-8
23. Илић Немања 2-10
24. Тошовић Милош 2-3
25. Шиљеговић Милан 2-7
26. Перић Лука 2-3
27. Олујић Давид 2-3
28. Стојиљковић Коста 2-
29. Винковић Миња 2-10
30. Закић Никола 2-5

Презентација Маратона у Земунској гимназији

Матуранти маратонци на ТВ Б92:

Матуранти маратонци на ТВ Првој:

Припреме за 26. Београдски маратон 2013:

Маратонска секција и удружење Матуранти маратонци организовали су хуманитарну Трку задовољства на београдском Ушћу, код споменика Вечне ватре. Репортажу са овог догађаја можете прочитати Овде.

Фотографије можете погледати овде.

Званична ФБ страница Матураната маратонаца

Представљање пројекта Матуранти маратонци на Конференцији за новинаре 26. Београдског маратона:

http://www.webtv.rs/play/54097

http://presscentar.uns.org.rs/video.html

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.