Новинарска секција

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Придружите нам се

Руководиоци новинарске секције: Јована Никић и Дејан Тмушић

Прочитајте план рада НОВИНАРСКЕ секције Земунске гимназије у школској 2016/2017. години!

ДРУГИ БРОЈ ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА

Други број можете погледати овде.

НОВИНАРСКА СЕКЦИЈА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПОКРЕНУЛА ЈЕ ЧАСОПИС ЗГИМНАЗИЈУМ

Први број можете погледати овде.

СУСРЕТИ ГИМНАЗИЈА ЕВРОПЕ - ИСТРАЖИВАЊЕМ ДО БОЉЕ НАСТАВЕ

Земунска гимназија организује у периоду од 23. до 27. марта Сусрете гимназија Европе. Учесници Сусрета су, поред наше школе, и Гимназија из Шкофја Локе у Словенији, Гимназија "Никола Тесла" из Будимпеште, Гимназија "Доситеј Обрадовић" из Темишвара и Гимназија "Јован Дучић" из Требиња. Током наредних дана биће представљени резултати добијени у склопу пројекта "Истраживањем до боље наставе".

Пројекат "Сусрети гимназија Европе - истраживањем до боље наставе" је од изузетне вредности, како у истраживачком, тако и у концепту примера добре праксе у научно-васпитном процесу, и као такав је подржан од Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Другог дана Сусрета гимназија, 24. марта, учесници су представили резултате пројекта "Истраживањем до боље наставе", затим су били на пријему код председника Скупштине општине Земун, Ненада Врањевца, након чега смо их, као добри домаћини, упознали са културно-историјским знаменитостима Земуна.

УСПЕХ УЧЕНИКА НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ РУСКОГ ЈЕЗИКА

Новинарска секција Земунске гимназије наставља са акцијом "Победници међу једнакима". Овом приликом Вам представљамо успехе ученика гимназије на такмичењима из руског језика. Ученици Филип Бошковић и Михајло Илић су, вођени и саветовани од стране професора Мирка Милојевића, остварили веома запажене резултате. Више можете прочитати (овде).

HISTORIA MAGISTRA VITAE EST!

На Градском такмичењу из историје, одржаном 13. априла, ученици првог разреда Земунске гимназије су, под вођством професорке историје Љиљане Раковић, остварили велики успех освојивши три прва, једно друго и два трећа места, пласиравши се на Републичко такмичење, које ће бити одржано у Лозници 18. маја. Овим успехом су заслужили да их представимо у акцији Новинарске секције "Победници међу једнакима". Више о нашим историчарима можете прочитати (овде).

ПОБЕДНИЦИ МЕЂУ ЈЕДНАКИМА

Интервју са Ивоном Гиздовић погледајте овде

Интервју са Кристином Стевановић погледајте овде

Рад Кристине Cтевановић погледајте овде

Интервју са Невеном Јеремић погледајте овде

Рад Невене Јеремић погледајте овде

Интервју са Саром Арсеновић погледајте овде

Рад Саре Арсеновић погледајте овде

Интервју са Богданом Радичевићем погледајте овде

Интервју са Костом Стојиљковићем погледајте овде

Легенда о Деда Мразу постоји вековима. На изворну легенду утицај су имале многе културе. И данас се обичаји разликују од државе до државе, али оно што је исто за све је: да Деда Мраз живи на Северном полу, тачније у Лапонији. Сваке године прикупља писма деце и пред Нову годину са својим ирвасима, који вуку санке, креће у обилазак света како би свој деци, која су била добра током целе године, донео наручени поклон. Њега ће свако лако препознати. То је дека у црвеном оделу са црвеном капом, великим стомаком и великом кесом пуном поклона. Има дугу белу браду и носи наочаре.

Сви смо веровали у њега кад смо били мали и верујем да смо се сви разочарали кад смо схватили да он заправо не постоји.

Међутим, сваке године када крену приче о Деда Мразу, рекламе, кад се чувене песмице могу свакодневно чути, сви се некако, бар на час, вратимо у детињство и уживамо у тој легенди, а верујемо да и Ви радите исто.

Како је Деда Мраз већ кренуо из Лапоније и пошто се ближе празници у име Новинарске секције

ЖЕЛИМО СВИМА СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ.

Желимо свима много здравља и среће у следећој години. Много успеха, да свако од Вас, понаособ, буде још бољи, да остварите своје замисли и да Вам се испуне све жеље.

Поштовани професори и драги другари уживајте у предстојећем распусту. А ми се видимо следеће године да наставимо тамо где смо стали...

Ваша,

Новинарска секција

Пројекат „Матуранти маратонци“, који је покренут од стране Маратонске секције Земунске гимназије, познат је као успешна иницијатива, да се поред стеченог знања из наставе, понесе и умеће вођења здравог живота и поседовања здравог духа. Маратонци су, предвођени професором физичког васпитања Сашом Порубским, 23. октобра 2013. године, одржали још једну у низу успешних трибина у свечаној сали наше школе. Жеља професора није само да се истрчи 42 километра, већ и да се прошири ова секција. Број чланова је знатно увећан након истрчаног полумаратона, а на самој трибини је велики број ученика показао интересовање за овај вид рекреације, видевши тренинге и атмосферу која је на њима владала док су се чланови секције припремали за Београдски маратон. Професору Порубском су у промовисању ове идеје помогли и неки од чланова секције са најдужим стажом у њој: Тамара Грубиша, Тара Јовичић и Милош Тошовић. Ефектна презентација је још једном показала са коликом озбиљношћу маратонци приступају ширењу идеје здравог живота, а препуна свечана сала гимназије, још једном је показала да за сваки предан рад следи адекватна награда.

Анђелија Милићевић III3

Новинарска секција

Након одређене паузе у раду, у школској 2011/2012. години обновљен је рад новинарске секције Земунске гимназије.

Новинарска секција Земунске гимназије окупља ученике који желе да се баве актуелностима, да трагају за значајним или занимљивим информацијама, да промовишу своје идеје и достигнућа, као и достигнућа својих другова. Радом и ангажовањем у новинарској секцији ученици усвајају новинарски стил и ближе се упознају са различитим информативним жанровима (вест, чланак, извештај), као и са књижевно-публицистичким жанровима (репортажа, путопис, интервју).

Групе за уређење рубрика (вести, извештаји, интервјуи, култура, музика, мода, спорт, забава), организовале су се према интересовањима и афинитетима ученика. Кроз рад секције ученици су упознавани са новинарском етиком – новинар треба да сазна, прикупи информације, провери их, напише текст и потпише га.

Новинарску секцију, коју су школске 2012/2013. године водили Јована Никић – професор руског језика и Дејан Тмушић – професор енглеског језика, чинио је тим ученика од првог до трећег разреда:

- Ђорђе Кузмановић III5,
- Светлана Станић II10,
- Тамара Радовановић II9,
- Ирена Николић II10,
- Оливера Јовановић II5,
- Милица Радумило I4,
- Деа Козар III2

На часовима новинарске секције, који су одржавани петком или понедељком од 1315-1400 у кабинету за стране језике, расправљало се о новинарским облицима (вест, извештај, репортажа, интервју, чланак) и питањима на које они треба да одговоре (ко, шта, када, где, како и зашто). Анализом новинарских текстова и вежбама у писању истих, ученици су упућивани да уочавају карактеристике новинарског језика и стила и да препознају улогу наслова у истицању важности информација.

Организована је и посета Радио Београду кроз коју су ученици могли, у разговору са искусним новинарима, да се упознају са малим тајнама новинарског заната, које ће им у даљем раду бити од непроцењиве важности. Дочекали су их, и са њима разговарали, Мирјана Никић, уредница магазина Таласање и Ђорђе Влајић, главни и одговорни уредник Првог програма Радио Београда.

Својим чланцима, ученици-новинари су пропратили многобројне догађаје који су обележили школску годину која је за нама. Писали су о раду школских секција (драмска, маратонска, ликовна...), о припремама програма за прославу дана школе, интервјуисали учеснике програма, као и госте из Будимпеште и Темишвара који су, овим поводом, дошли у посету нашој гимназији. Многобројни успеси спортских секција су, такође, пропрећени извештајима, репортажама са такмичења као и интервјуима са члановима школских екипа који су учествовали у успесима на градским, окружним и републичким такмичењима (одбојка, рукомет, атлетика...). Поред тога и Светосавске свечаности су биле предмет интересовања чланова секције, који су низом текстова везаним за овај догађај, дали допринос прослављању школске славе. Кроз низ текстова и великим интервјуом на крају, пропраћен је успех професорке наше школе, Наташе Павловић, која је постигла велики успех пласиравши се у финале емисије Ја имам таленат.

Резултат њиховог рада у новинарској секцији у школској 2012/1013. години је велики број чланака (репортажа, извештаја, интервјуа) за школски сајт. Кроз текстове које су писали и објављивали на школском сајту, стицали су искуство у писању новинарских форми које је неопходно за покретање ученичког часописа.

Амбициозан план рада секције за школску 2012/2013. годину није у потпуности испуњен. Иако је постојала воља и жеља ученика и професора да се у току ове школске године покрене школски часопис, сложили смо се да је приоритет да стекнемо што је више могуће искуство везано за писање новинарских чланака, у чему смо успели у доброј мери, а да покретање часописа ученика Земунске гимназије одложимо за школску 2013/2014.

Чланови Новинарске секције Земунске гимназије у посети Радио Београду

Посета Kонаку кнегиње Љубице

Одељење III5 Земунске гимназије је у суботу 12.10.2013. заједно са разредним старешином Сањом Каљевић, професорком српског језика и књижевности, посетило Конак кнегиње Љубице, једну од најлепших зграда свога времена.

Као редак и драгоцен споменик културе Конак данас има споменичко-музејску и репрезентативну намену. Били смо гости програма Музеја града Београда под називом ,,На кафи код кнегиње Љубице“ који кроз исповест владарке обновљене Србије води на путовање у историју. Кустос музеја, обучена као кнегиња, примила нас је у главној соби конака-диванхан, као домаћица своје палате. Причала нам је о свом животу и о историјским дешавањима у том периоду, а затим нас је послужила ратлуком и кафом из познатих шољица-филџана. Потом нас је провела кроз остале просторије конака где смо сазнали како су се српске владарке и жене облачиле, какве су украсе стављале на косу, како су васпитавале децу и водиле домаћинство. После завршетка програма могли смо још да разгледамо конак и попричамо с кнегињом, која нас је очарала својом љубазношћу и причом кроз коју смо додирнули прошлост.

Оливера Јовановић III5

Новинарска секција

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: шахисти – Интернационални мајстор Петар Смедеревац и мајстор Томислав Перван...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.