15.10.2012.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ДАН ШКОЛЕ

Школство - родољубље - образовање - пријатељство

Земунска гимназија је 14.10.2012. године обележила дан школе и 154 године постојања. Без обзира на мањак времена, организатори су дали све од себе да представе нашу школу у правом светлу.

Овогодишња тема школског рођендана је ''Путевима ћирилице и Доситеја Обрадовића'', а замисао је осврт на развој нашег писма и нашег највећег просветитеља. Тема ће се обрађивати у четири радионице које су најављене за суботу:

1. Ликовна радионица, где ће посетиоци украсити слова ћирилице и глагољице
2. Драмска радионица, где ћемо присуствовати пробама за представу ''Доситеј Обрадовић- хомоуниверсалис''
3. Историјска радионица, где ћемо обновити и употпунити знање о Доситеју Обрадовићу и ћирилици
4. Фолклорна радионица, где ћемо упознати наш фолклор

У радионицама ће учествовати наши ученици, али и ученици српске гимназије ''Никола Тесла'' из Будимпеште која је наш гост поводом дана школе. Одржање пријатељства између две гимназије је још један разлог да школски рођендан буде што боље обележен,а симболизује још једну ствар коју стичемо у школи- бескрајно пријатељство.

За недељу је најављена изложба радова ликовне радионице и приредба у којој ће се представити Земунска гимназија и гимназија ''Никола Тесла''. Упознаћемо традиције, научити нешто ново, а 154 свећице ће се угасити хуком пријатељства и родољубља.

Тамара Радовановић II-9

Прочитајте:

Путевима ћирилице и Доситеја - др Вукосава Живковић
Интервју који је начинио Ђорђе Кузмановић III-5 са гостима
O Дану школе Земунске гимназије - Деа Козар III-2
O ликовној радионици поводом Дана школе - Ирена Николић II-10
O драмској радионици - Светлана Станић II-10
O фолклорној радионици - Милица Радумило I-4

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.